Kuulin useasti millainen esimies minun pitäisi olla ja samaan lauseeseen saatiin vielä mahtumaan millainen ei pitäisi olla. Yritin pitkään tämän myötä rakentaa oman esimies identiteetin näiden kahden sanan väliin. Minun pitäisi olla enemmän esillä. Minun ei pitäisi olla niin vakava. Minun pitäisi olla hauska. Minun ei pitäisi olla niin määrätietoinen. Minun pitäisi ja minun ei pitäisi – jossain siellä välissä olin minä esimiehenä. Olinko se minä vai pelkkä odotus ulkopuolelta millainen minun kuuluisi olla?

Miksi minun pitäisi olla jatkuvasti esillä ja äänekkäästi vaatia valokeilaa itselleni?

Olin oppinut, että kelpaan vain jos täytän pitäisi-vaatimukset. Pitkään elin siinä uskossa, että johtaja on yhtä kuin äänekäs, jatkuvasti esillä oleva, huomiota rakastava, hauska kaikkien kaveri. Näin minulle opetettiin ja näin minä yritin olla. Paino sanalla yritin. Se ei tietenkään toiminut, sillä se en ollut minä. Se oli jonkun toisen valokuva johtamisesta, jota puristin kädessäni. Olisin halunnut repiä sen, mutten voinut, sillä kuvassa väitettiin olevan minä.
Ensimmäinen asia minkä yrittäjänä opin, älä koskaan rakenna mitään isi-lauseen kylkeen. Ei ole olemassa pitäisi, voisi, tuottaisi, tekisi. Sitä joko tekee tai ei tee. Silti minulle oli vuosia sanottu pitäisi. Miksi? Ei jäänyt vaihtoehdoksi, kuin katsoa tarkemmin. Mikä oli tämä ”pitäisi”-kuva mitä minulle oli tyrkytetty johtajuudesta? Miksi minun pitäisi olla jatkuvasti esillä ja äänekkäästi vaatia valokeilaa itselleni?

Halutaan esimieheksi, jotta saadaan enemmän. Saada ja enemmän- siihen kiteytyy egolla johtamisen ydin.

Egolla johtaminen harvoin nousee esille. Sen sijaan puhutaan pelolla johtamisesta tai vallan väärinkäytöstä. Pelko, viha, epävarmuus ja ahneus ovat kuitenkin kaikki egolla johtamisen sivutuotteita. Halutaan esimieheksi, jotta saadaan enemmän. Halutaan saada enemmän palkkaa, enemmän arvostusta, enemmän vastuuta, enemmän huomiota. Saada ja enemmän- siihen kiteytyy egolla johtamisen ydin. Lähtökohdallisesti esimiestyö on kuitenkin antamista, ei saamista. Tiimi ei ole esimiestä varten vaan esimies on aina tiimiä varten. Egolla johtaminen kuitenkin harhauttaa meidät luulemaan, että asia olisi toisinpäin; ”Minä saan tulosta, kun te annatte sitä minulle.”

”Johtajuus ei ole oman menestyksen tavoittelua vaan sitä, että varmistat ympärilläsi olevan taitavia ihmisiä ja poistat heidän tieltään esteet.” -Sundar Pichai, Google toimitusjohtaja

Aito johtajuus on tilan antamista toisten menestykselle. Se on tiedon, taidon ja tahdon antamista eteenpäin, jotta ympärillä olevat ihmiset voivat kasvaa ja kehittyä. Kuilu johtamisen ja egolla johtamisen välillä on yhtä suuri kuin antamiselle ja saamisella. Määritelmää sille, millainen sinun pitäisi olla tai ei pitäisi olla, on turhaa, sillä kyse ei ole niinkään sinusta. Kyse on siitä, että sinä johtajana tuot tiimisi parhaan potentiaalin esille. Antamalla huomiosi ja arvostuksesi tiimin osaamiselle, sen sijaan, että odotat saavasi aseman avulla egollesi näkyvyyttä. Valokeilassa ei loista esimies vaan tiimi. Tiimi, jonka sinä sait loistamaan. Silloin työ itsessään antaa sinulle onnistumista ja arvostusta. Työyhteisö puolestaan haluaa sinun saavan tulosta ja menestystä.

Egolla johtaminen ei koskaan sopinut kenkiini. Olin aina liian erilainen. Erilaisuus olikin polku omaan johtajuuteeni.

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

Unelmien työpaikan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Tilaa uutiskirje ja saat tiedon avoimista työpaikoista suoraan sähköpostiisi!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.