Olin kolmannella luokalla, kun saimme tehtäväksi kirjoittaa ylös asioita, mitä jääkiekkoilija tarvitsee pelatakseen. Etupenkin tyttö aloitti kierroksen. Sieltä tuli aika tuttuja vastauksia; mailan, kypärän, kiekon jne. Minun vuoroni tuli ja sanoin sisua. Isäni oli ammattiurheilija ja olin nähnyt vierestä miten kovaa duunia se oli. Opettaja kysyi ihmeissään, mitä sinä sanoit? Vieressäni ollut poika huusi; se sanoi sisua ja koko luokka repesi nauramaan. Sisu ei selvästi kuulunut vastauksiin mitä haluttiin kuulla. Manasin itselleni miten typerä olin, kunpa olisin valinnut vain jonkun turvallisen vaihtoehdon. Hanskat tai paidan, mitä tahansa muuta.

Mitä, jos ei tiedä mitä tavoittelee?

Some ja kirjakaupat täyttyvät elämänohjeista ja pilatesasennoista. Kaikki neuvot ohjaavat samaan; Kuuntele itseäsi ja kuuntele kehoasi. Tiedät vastaukset, kun kuuntelet itseäsi. Itseään on itseasiassa aika yksinkertaista kuunnella, kun tietää mitä tavoittelee ja mitä elämäänsä haluaa. Entä silloin, jos ei tiedä mitä tavoittelee? Mitä silloin kuuntelee?

Minulle se on aina ollut hyvin luontaista. Minulla on ollut selkeä päämäärä ja visio siitä mitä haluan ja näin olen rakentanut tietoisesti uraani sitä kohden. Kun työhistoriaani katsoo taaksepäin, se on rakennettu hyvin johdonmukaisesti. Se on johdettu johdonmukaisesti, sillä tiesin mikä tavoitteeni on. Tiesin, mitä haluan saavuttaa. Näin ymmärsin myös, että tavoitteeni saavuttaminen vaati paljon määrätietoista työtä. En ollut ”vain töissä”, vaan jokainen työpäiväni asemasta riippumatta vei minua kohti seuraavaa tavoitetta, jotta lopulta voisin saavuttaa sen hetkisen isoimman tavoitteeni; perustaa oma yritys. Joku voisi sanoa, että minun elämääni ei ole mahtunut mitään muuta kuin työ. Kyllä varmasti osittain totta. Tavoitteen saavuttaminen vaatii sitoutumista.

Miksi työntekijät eivät ymmärrä jokaisen työvuoron merkitystä?

Ennen luulin, että on laiskuutta etteivät ihmiset suoriudu työstään vastuullisesti. Myönnän rehellisesti, että olen useasti miettinyt, mikä ihmisten työmoraalissa on vikana. Missä on intohimo? Missä on määrätietoisuus? Missä on tavoitteellisuus? Miksi työntekijät eivät ymmärrä jokaisen työvuoron merkitystä? Siinä se vastaus olikin edessäni kysymyksen puvussa.

Kyse ei ole laiskuudesta, kyse ei ole tyhmyydestä, kysymys on tietämättömyydestä. Länsimaalainen kulttuuri opettaa jo meitä lapsena siihen, että toiset ovat lahjakkaita ja toiset taas eivät. Muistan elävästi jo miten ykkösluokalla luokan nopein juoksija sai kehuja ”sinä olet niin taitava”. Näin meille 7-vuotiaille (itsehän olin vasta 6-vuotias) syötettiin tietoa siitä, miten toiset ovat taitavia ja toiset taas eivät. Tälläinen uskomus rikkoo hetkessä motivaation ja kannustuksen siihen, että tavoitteet saavutetaan kehittämällä itseään. Tämä harhaluulo, että tavoitteen saavuttaminen olisi riippuvainen synnynnäisestä lahjasta tai kyvykkyydestä, estää monia luomasta tavoitteen. Epäonnistumisen pelko on niin suuri, ettei ole kannattavaa edes yrittää. Epäonnistuminen tarkoittaisi tyhmyyttä.

Kaikki menestys on kiinni kehityksestä.

Kaikki on kuitenkin saavutettavissa, kun on valmis tekemään töitä asian eteen. Kaikki menestys on kiinni kehityksestä. Se ei ole kiinni siitä missä olet nyt, vaan sitä missä haluat olla. Ei siitä mitä osaat nyt, vaan siitä mitä uskot oppivasi. Kehitys tulee aina toistojen ja treenin kautta. Työelämässä se tulee työvuorojen kautta. Ei tule varmasti yllätyksenä, että jokainen menestynyt ihminen sanoo aina samaa: ”He ovat tehneet valtavasti töitä menestyksen eteen.”

Työantajasi tarjoama titteli ei luo uraasi, vaan sinä luot sen.

Meillä on työelämässä ymmärrys, että työpaikkoja avautuu tietyin väliajoin. Sitten laitetaan hakemusta sisään ja hyvällä tuurilla työpaikka on sinun. Eikö se kuulosta jopa pelottavalta, että oma urakehitys olisi kiinni sitten-suunnitelmasta? Sitten, kun olen esimies tai sitten kun, saan enemmän palkkaa, sitten minä otan vastuuta tai sitten minä teen vähän extraa. Sitten-päivää ei yksinkertaisesti tule. Sitten vain siirtyy kauemmaksi ja eteenpäin. Sinä puolestaan odotat ja saat odottaa. Jopa sitten etenee urallaan ja pian huomaat, että se on kaikkialla. Tekemättömyys on helpointa verhoilla sitten-suunnitelman taakse.

Työantajasi tarjoama titteli ei luo uraasi, vaan sinä luot sen. Et tarvitse kilpailla avautuvasta työpaikasta, voit työlläsi kääntää, että sitä tarjotaan sinulle. Onko jokaisella työvuorolla merkitys? Tee niistä merkittäviä! Kaiken takana on yksinkertaisesti päämäärä, minkä haluat saavuttaa. Se, että sinä luot itsellesi tavoitteen ja teet päätöksen sen toteuttaa. Mitä sinä työltäsi haluat? Päätös on aina sinun. Ei työnantajasi, ei esimiehesi, eikä varsinkaan sitten-suunnitelman. Tarvitset mukaasi vain tavoitteen, päätöksen ja runsaasti sisua.

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

Unelmien työpaikan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Tilaa uutiskirje ja saat tiedon avoimista työpaikoista suoraan sähköpostiisi!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.