Kuinka usein törmäämme siihen, että uusi esimies on valmis hyppäämään ohjaksiin tuntematta henkilökuntaansa? Tarjoamassa kehitysideoita, osoittamassa virheitä tai laatimassa muutossunnitelmia. Liian usein ja tyypillisesti.

   Hyvälle johtamiselle on tänä päivänä enemmän tilausta kuin tarjontaa on saatavilla.

Hyvän johtamisen päämääränä on saada ihmiset johtamaan itseään. Johtamista ei tarvittaisi, jos kaikki ihmiset kantaisivat oma-aloitteisesti vastuuta, hakisivat itsenäisesti ongelmiin ratkaisuja, pyrkisivät tavoitteellisesti eteenpäin ilman deadlineja. En kuitenkaan ole tavannut vielä työyhteisöä, jossa johtajalle ei olisi kysyntää. Päinvastoin. Hyvälle johtamiselle on tänä päivänä enemmän tilausta kuin tarjontaa on saatavilla. Samaan aikaan, kun todistamme kaupankäynnin kiristyneen ja markkinoiden täyttyvän toinen toistaan vetovoimaisemmista tuotteista, palaamme takaisin juurillemme. Ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Ilman oikeita ihmisiä, ei hienoinkaan, isolla rahalla tuotettu liikeidea erotu enää markkinoilta. Se on aivan liian helppoa, tylsää ja kaikkien saatavilla.

Johtamisessa olen törmännyt useasti siihen, miten monet ajattelevat rahan olevan vastaus menestykseen. Meille hoetaan jo lapsena sanontaa raha tulee rahan luokse ja uskomme sen kirkkaasti. Se mikä toimi eilen, ei toimi kuitenkaan enää tänään. Erottuaksesi ja kehittyäksesi tarvitset vahvaa yhteistyötä. Maailmassa, jossa kaiken voi ostaa rahalla, kilpaillaan enää vain ja ainoastaan sillä, mitä rahalla ei saada. Ihmisyyden ydintä on toimia yhteistyössä ja epäilläänkin, että yhteistyö on yksi suurin syy siihen, että olemme ihmiskuntana ylipäätään selviytyneet tänne saakka. Hyvä johtaminen on avain yhdessä tekemisen voimaan. Sitoutunut tiimi on puolestaan avain onnistuneeseen lopputulokseen. Molempia tarvitaan, jotta kasvu on mahdollista.

Pelkkä johtajan titteli ei tuo mukanaan kunnioitusta ja hyväksyntää.

Uskon, että jokainen esimies tunnistaa tämän. Jokainen ymmärtää, että tiimi on vahvempi kuin yksilö. Tuttua on myös se, että pääsemme yksin nopeammin, mutta yhdessä pidemmälle. Haluamme esimieheksi, sillä haluamme johtaa. Haluamme nähdä tiimin onnistuvan ja riemuita yhdessä tekemisen voimasta. Missä siis eksymme niin pahasti reitiltämme, että toimiva yhteistyö on enemmänkin poikkeus kuin sääntö työpaikoilla? Jos johtamisfilosofiani voisi kiteyttää yhteen lauseeseen, olisi se seuraava vastaus kysymykseen. Pelkkä johtajan titteli ei tuo mukanaan kunnioitusta ja hyväksyntää.

Johtaja luo jokaisen tiimin kanssa luottamuksen aina alusta, vaikka kilometreja johtajana olisi satoja. Johtajuuteen ei ole oikopolkua, kuitenkin kulkusuunta voidaan varmistaa keskittymällä luottamuksen rakentamiseen. Ikävä kyllä, luottamuksen rakentaminen ja sen saavuttaminen ei ole monenkaan esimiehen to do listan kärjessä. Onko kyseessä tittelin huuruttamat lasit vai työntekijöiden aliarvioiminen? Sinänsä sama, kun seuraamus on identtinen. Ilman luottamusta, ei ole johtamista ja ilman johtamista ei ole yhteistyötä.

Luottamus kuiskaa korvaamme; älä ohita minua, ilman minua, kukaan ei kuuntele sinua.

Hyppäämme suoraan johtamiseen odottaen arvostuksen ja hyväksynnän seuraavan perästä. Ohitamme kiireessämme merkittävimmän ainesosan ja suljemme silmämme tärkeimmältä tekijältä. Luottamus kuiskaa korvaamme; älä ohita minua, ilman minua, kukaan ei kuuntele sinua. Mikä on tärkeämpää kuin tiimin luottamuksen saavuttaminen? Kuvittelemmeko, että luottamus syntyy itsestään? Kuvittelemmeko, että tiimi syntyy itsestään? Ilman tiimin luottamusta voimme näennäisesti kuvitella johtavamme. Totuus kuitenkin satuttaisi silmiämme.

Johtaminen on parhaimmillaan yksinkertaista. Se on tulosta johdonmukaisesti rakennetusta yhteistyöstä. Rakentaminen alkaa aina perustuksista. Talo seisoo koko käyttöikänsä ajan perustustensa varassa. Hyvän rakentamisen ehdoton edellytys on lujat perustukset, sillä perustamisvaiheessa tehdyt virheet käyvät kalliiksi ja ovat vaikeita korjata jälkeenpäin. Työntekijät eivät seiso rinnallasi, eivät takanasi, eivätkä edessäsi, kuten ei talokaan ilman perustuksia.

Kiire johtamaan tuntematta henkilökuntaansa, ei käy pelkästään kalliiksi vaan rikkoo myös luottamuksen. Kunnioitusta ei korjata, se ei asu samassa huoneessa rikkinäisen luottamuksen kanssa.

Vinkkini esimiestyön ensiaskeliin:

1.Tutustuminen ja tila. Mitä teemme?

Henkilökohtaiset keskustelut työntekijöiden kanssa

 • halu oppia tuntemaan jokainen ihmisenä
 • kuka minä olen ja mistä tulen
 • nöyrä, muttei nöyristelevä asenne

Yhteistyö oman esimiehen & kollegoiden kanssa

 • tiedon jakaminen
 • menneisyys-nykyhetki-tulevaisuus lukujen kautta

2. Mukana toiminnassa. Miksi teemme?

Tiimiin tutustuminen

 • kartoittaa tiimin vahvuudet & heikkoudet
 • rakenne kokonaisuutena
 • ymmärtää suorittavaa työtä

Tiimeyttäminen

 • me-henki
 • merkityksen luominen
 • osoittaa oma sitoutuminen, motivaatio ja halu auttaa kasvamaan yhteisiin tavoitteisiin

3. Kehityskohteet. Miten teemme?

Tuoda strategia julki

 • yhteinen suunnitelma, kuinka voimme kehittää toimintaa
 • rutiinien rakentaminen strukturoimalla toiminta

Tietoinen luvuista, kustannuksista ja tehoista 

 • odotukset jokaiselle työntekijälle
 • työkalut ja seuranta tavoitteisiin

4. Johtaminen

Työntekijöiden kehittäminen

 • esimerkki ja auktoriteetti
 • välitön palaute
 • tiimipalaverit ja kehityskeskustelut

Nähdä laajasti ja kauas

 • hahmottaa kokonaisuuksia
 • löytää ongelmiin ratkaisut
 • uskaltaa kokeilla eri toimintatapoja löytääkseen parhaat toimintamallit
 • kantaa vastuu ja kestää painetta

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

Unelmien työpaikan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Tilaa uutiskirje ja saat tiedon avoimista työpaikoista suoraan sähköpostiisi!

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.