Yhtäkkiä ymmärsin, olin kadottanut kuvakulmani. Johdanko minä tätä työyhteisöä vai johtavatko asiat minua? Asioita tulvi jokaisesta suunnasta ja minä annoin jokaiselle niistä huomioni. Mitä enemmän asiat saivat huomiotani, sitä enemmän ne vaativat sitä lisää. Yksi pyysi aikaani, toinen vaati läsnäoloani, kolmas ei edes kysynyt vaan varasti vapaapäiväni. Ympärilläni olevat asiat rakensivat itselleen työhuoneita, erehdyin luulemaan niitä omikseni. Kävelin sisään huoneeseen tuntematta ketään. Keitä nämä ihmiset olivat? Ei ketään.
Eivät he olleet, he olivat asioita; elottomia ja ilmeettömiä. He olivat vain tyhjiä papereita ilman sisältöä. Sanoja ilman tunteita. Heitäkö minä johdin? Heillekö minä annoin aikani ja läsnäloni?

Samaa tahtia, kun asioiden määrä ympärillä kasvaa, kuvakulma jatkaa pienentymistään.

Kuinka usein olet kuullut kliseisen lauseen, oikeat ihmiset oikeilla paikoilla? Mitä se sitten tarkoittaakaan? Usein puhutaan huolellisesta työvuorosuunnittelusta ja riittävästä miehityksestä. Varmistetaan tarpeeksi työvoimaa pitämään mittarit halutulla tasolla. Lasketaan työtehoja, viilataan henkilöstöprosenttia ja tavoitellaan kevyemmillä kustannuksilla parempaa tulosta. Karkeasti sanottuna, halutaan enemmän tekemällä vähemmän. Oikeat ihmiset oikeilla paikoilla on ehkä tunnetuin lause yritysten sisällä. Jokainen toistaa tätä affirmaatiota ja luottaa sen sisältävän kartan tulokselliseen toimintaan. Lause kätkee taakseen arvoituksen, jota on vaikea avata, jos näkökenttä on asioiden peittämänä.

Asiat ottavat helposti vallan johtajastaan, jos johtaja ei johda ennen kaikkea itseään. Samaa tahtia, kun asioiden määrä ympärillä kasvaa, kuvakulma jatkaa pienentymistään. Johtaja ei tunnista enää kokonaisuutta vaan kokonaisuus on jossain asioiden seassa. Päätökset eivät ole kirkkaita, pienentynyt kuvakulma näyttää enää vain osan visiosta. Visiosta, jota johdetaan yksi pala kerrallaan näkemättä mitä rakennetaan. Se on kuin palapeli, jota yrittää koota tietämättä loppuratkaisua. Oikeita paloja mahdutetaan vääriin paikkoihin. Mikään ei tunnu sopivan paikoilleen, paloja on aina liikaa tai liian vähän. 

Johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia on nähdä kokonaisuuksia.

Johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia on nähdä kokonaisuuksia. Kuvakulma, josta organisaatiota tai tiimiäsi johdat ei voi olla laatikon sisällä. Johtaja tunnistaa työyhteisön tarpeet ja mitä vahvuuksia tiimi vielä kaipaa, kun kuvakulma on lintuperspektiivistä. Keskeltä johtamisen ongelma on juurikin se, ettei kokonaisuus ole tällöin kenenkään käsissä vaan päätökset tehdään yksi asia kerrallaan, erillisenä kokonaisuudesta. Irralliset valinnat eivät ole millään tasolla liitoksissa toisiinsa vaan pahimmillaan alkavat kääntyä toisiaan vastaan. Jokaisen päätöksen ja valinnan kuuluisi tukea visiota. Jokainen valinta vie meitä askeleen lähemmäksi haluttua lopputulosta, kun valinnat ovat tietoisia.

Näennäisesti voimme johtaa keskeltä, todellinen johtaminen tapahtuu aina laatikon ulkopuolelta.

Tietoiset valinnat ovat helppo nähdä, kun katsomme kokonaisuutta. Kokonaisuus astuu kyllä eteemme kirkkaasti, jos johtajana seisomme sen edessä. Näennäisesti voimme johtaa keskeltä, todellinen johtaminen tapahtuu aina laatikon ulkopuolelta. Kyse on suunnan näyttämisestä ja vision luomisesta, eikä erillisyydestä. Miten voisimme työskennellä tietämättä mitä rakennamme? Tekeminen saa uuden merkityksen, kun meillä on selkeä suunta mihin kuljemme. Ilman suuntaa ja visiota, vain kompuroimme edes takaisin tehottomasti. Kenellä on vastuu siitä, että reitti on edessämme selvä? On turha osoittaa ympärillä olevia ihmisiä tehottomuudesta, kun itse on johtajana luonut ympyrän, mikä pyörii vain yhteen suuntaan, menemättä eteenpäin. Keskeltä johtaminen pitää työskentelyn käynnissä, mutta se ei tuo kasvua. Keskeltä johtaminen on turvallista, siinä vastuu ei ole johtajalla itsellään. Onko sitten enää johtamista?

Oikeat ihmiset oikeilla paikoilla lähtee ensisijaisesti siitä, että johtaja itse pysyy oikealla paikallaan. Johtajan tehtävä on yksinkertaisesti johtaa. Vain ihmisiä voi johtaa, asioita hallitaan. Pienentynyt kuvakulma peilaa vastauksen väärinpäin. Se on kuin käänteinen peilikuva, mikä tuntuu todelliselta. Asioita ei kuitenkaan johdeta, eikä ihmisiä hallita. Mikäli kuvakulmasi on heikentynyt, on aika ottaa askel sivummalle ja tarkastella tilannetta objektiivisesti. 

Johdatko sinä tätä työyhteisöä vai johtavatko asiat sinua?

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

 

Unelmien työpaikan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Tilaa uutiskirje ja saat tiedon avoimista työpaikoista suoraan sähköpostiisi!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.