Valta houkuttelee ihmisiä luokseen. Työelämässä saa tietyn aseman ja vallan, kun on määrätty titteli. Haetaan itselleen mielihyvää sen tuoman maineen kautta. Hallitsen asioita, olen tärkeä ja saan huomiota. En hallitse itseäni, niinpä hallitsen muita. Sivuutetaan valtapäissään, että valta tuo aina mukanaan vastuun. Vastuun nimeltä johtajuus. Vastuuta ei voi kiertää, eikä ohittaa. Siinä se painaa hartioitasi joka hetki ja muistuttaa olemassaolostaan. Johtajuus ei ole mitään ulkoista, johtajuus on jokapäiväistä. Ei sitä aamuisin valita tai iltaisin pueta päältään pois. Miksi meillä on siis johtajia ilman johtajuutta?

Emme me hae töihin, jotta voisimme epäonnistua. Haluamme, että meidät huomataan!

Lähtökohtaisesti me luotamme, että meitä johtavat henkilöt ovat luotettavia. Annamme heille työpanoksemme ja odotamme vastapalkkiona tukea ja kehitystä. Haluamme olla parempia. Haluamme olla enemmän. Emme me hae töihin, jotta voisimme epäonnistua. Haluamme, että meidät huomataan! Kun meitä ei nähdä, alamme tuoda itsemme näkyviin vihan, pelon, katkeruuden tai vallan kautta, jotta jotenkin saamme itsemme kuuluviin. Tasapainoton johtaja tunnistaa jokaisen signaalin ja vastaan näihin viesteihin samalla tavalla. Viha saa vastaansa vihan, pelko saa eteensä pelon ja valta saa vastustajakseen vallan. Molemmat osapuolet hakevat kaikin keinoin sosiaalista hyväksyntää. Työntekijä, joka kaipaa tukea ja turvaa, pyrkii taitamattomasti viestillään välittämään; minäkin olen täällä! Esimies, joka pelkää ettei häntä arvosteta, haluaa kyvyttömänä osoittaa auktoriteettinsa muuttamalla vallan alistavaksi. Minä johdan täällä! Ironista on, että molemmat kaipaavat johtajan tuomaa turvaa, vaikka toinen on jo sellaiseksi nimetty. Turvattomuus leijuu ilmassa niin vahvana, ettei olisi vaikea napata sitä kiinni. Kukaan ei kuitenkaan tee sitä. Tuttu on turvallista ja tässä kohtaa turvattomuus on muodostunut normiksi.

Ihminen ei ole valmis käsittelemään valtaa ennen kuin on valmis kohtaamaan itsensä.

Johtajan tehtävä ei ole muuttaa tai korjata ketään, vaan tarjota turva ja luottamus mitä työntekijä häneltä aseman puolesta odottaa. Turvaa on vaikea antaa, jos ei tunne itse olevansa turvassa. Tasapainoton olo tekee meistä epävarmoja, emme tunne itseämme, olemme eksyksissä. Suuntaa on mahdotonta näyttää, kun itse etsii vielä askeleitaan. Valta epäkypsän ihmisen käsissä on hajottavaa, sen sijaan, että se toteuttaisi sen alkuperäistä tehtäväänsä eheyttää. Ihminen ei ole valmis käsittelemään valtaa ennen kuin on valmis kohtaamaan itsensä. Vastuu on liian raskas kannettavaksi, se rikkoo ensiksi ympärillä olevansa ja sen jälkeen itsensä. Toisen ihmisen alistaminen antaa ylemmyyden tunteen, sillä haetaan epävarmuuden poistoa itselleen. Se on kuitenkin kaukana johtajuudesta, jossa tuetaan kehitystä. Epäkypsä vallankäyttö haluaa meidän pysyvän paikoillaan, se ei kestä kasvua, se ei osaa hallita sitä.

Epäkypsän johtamisen tunnusmerkit:

 • alistaminen
 • matalaksi vetäminen
 • itsensä ylikorostaminen isoin elkein ja kovalla äänellä
 • kielteinen palaute julkisesti
 • uhkailu
 • käskeminen
 • häpeän tuottaminen
 • huomioimatta jättäminen
 • äkkipikaisuus
 • julkisesti toisten asioista puhuminen
 • omien tunteiden hallitsemattomuus mm. kiukuttelu, raivopuuskat

Johtajaksi kasvetaan ottamalla vastuu itsestään.

Valta ei tule pukemalla kallista pukua päälle tai ajamalla firman uutta autoa. Johtajuus tulee sisältä. Johtajaksi kasvetaan ottamalla vastuu itsestään. Se on kasvua pienemmäksi, ei suuremmaksi. Jotta voimme kehittyä ihmisenä, meidän on kyettävä nöyrtymään itsemme edessä. Kun kannamme vastuun omista tunteistamme, ajatuksistamme ja puheestamme, tulemme tietoiseksi omasta johtajuudesta. Me johdamme ennen kaikkea itseämme. Tasapainoinen johtaja ei laske toisten omanarvontunnetta, hän kehittää itseään ja sitä kautta kehittää ympärillä oleviaan. He, joilla on valtaa, on aina mahdollisuus luoda uutta. Johtajuus ei ole paikoillaan pysymistä, pelko on. Valta ilman kehityksen edistämistä on vallan laiminlyöntiä. Voima ja auktoriteetti heijastuvat johtajan sisäisestä maailmasta. Mikään ulkoinen asia ei rakenna johtajuutta.

Todellinen valta on johtajuutta. Kypsyyttä kantaa vastuu itsestään ja vahvuutta tukea muita. Kykyä hallita toimintaansa astumatta mukaan toisten ihmisten epätasapainoon.

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

Unelmien työpaikan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Tilaa uutiskirje ja saat tiedon avoimista työpaikoista suoraan sähköpostiisi!

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.